Koji si pas? S Marulića, Svačke, Mažuranca ili HNK?

Život centru Zagreba, u kvadratu koji omeđuju Frankopanska, Ilica, Gajeva i Vodnikova ima nekoliko lokacija za dnevne šetnje kućnih ljubimaca. Zašto baš ovaj potez? Zato što je specifičan upravo po tome da unutar njega postoje četiri parka koji doista svakodnevno primaju u goste različite tipove ljudi i naravno pasa.

Na Svačku dolaze malo stariji i ozbiljniji psi. Oni kojima ne treba istrčavanje već lagano njuškanje, oni koji se ne zaletavaju na cestu jer dosta je prometno i logično oni kojima ne smetaju djeca kojih u obližnjem parku uvijek ima nekolicina. Ovo je park u kojem se rade krugovi, kratki krugovi, većinom za kratke noge.

Krenuvši prema zapadu dolazimo do Marulića – arhiva. E tu je već ozbiljna priča. Tu se zna tko je kakav, svu su Cesar Milan, svi puše, prošarane su generacije, ali prevladavaju mlađi. Navečer se popije i koja piva, gledaju se YT videi, a priča se i o OPG-ovima. Neki si čak znaju i imena, ali većina se doziva i prepoznaje po imenu psa. Zna se u koje vrijeme tko dolazi i ako želite upoznati i po tridesetak pasa u jednoj večeri ovo je mjesto za vas. Ovdje svi trče divljaju, bacaju se loptice, grane i štapovi, kopaju se rupe. Postoje i komunalne loptice zataknute u žlijeb, kao i zdjelice s vodom.

S druge strane zelenog vala nalazi se Mažuranac. Neshvatljivi park u kojem i dalje istovremeno možete vidjeti pijanca, lika koji je upravo izašao iz zatvora, klince iz doma u šlapama koji natežu kjupek i 100s cigarete, žene sumnjivog morala, ali i bakice i dedeke koji razglabajući o dnevnoj politici šeću svoje minijaturne pse u jaknicama. Park predstava.

Nešto dalje, prelaskom još jednog zelenog vala jedna je od najljepših površina u centru grada, donedavno i omiljena među mlađahnim pukom – HNK. Ovdje je jako puno pasa u prolazu i možete sresti i one koji dolaze iz najudaljenijih dijelova kvarta ili čak grada. Ovdje se više prolazi nego zadržava, a tu i tamo naletjet će pokoji lokalac koji obilazi sve četiri lokacije. No ipak netko ovdje čuva stražu, – mali bijeli psi s HNK. U bilo koje doba dana netko je od njih tamo i sigurna sam poprilično da su oni uvjereni da je to njihova livada.

Prelaskom ruba odlazimo u malo dalje zone, ima i tu materijala, pogotovo kad se nepoznati pas pojavi pred uigranom škvadrom na Gornjem gradu u dog houru. No o tom drugom prilikom…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *