Kako postati plant mom?

Uz ovih nekoliko savjeta postat ćete stručnjak za biljke i glavni rendžer vaše džungle.

Svugdje oko vas odjednom se pojavljuje hrpa ljudi koja uzgaja biljke. Zelenilo tu, sukulent tamo – da posvuda su. Kako Hrvatska polako, ali sigurno kaska za ostatkom svijeta tako je i kod nas manija za zelenim cimerima stigla nešto kasnije nego kod druge urbane mladeži u zemljama koje nas okružuju. Možemo reći da je svoj vrhunac doživjela u 2020.-oj kad su se svi zatvorili doma i počeli preispitivati sebe, svoje hobije, interese, ostvarivati svoje želje i razvijati svoje skillove. Možda nam je i nedostatak bliskosti s drugim ljudima upalio taj majčinski moment da se nekom ipak trebamo i želimo veseliti kada dođemo kući. Ako ste se zaljubili u biljke i želite oplemeniti svoj životni prostor zelenom bojom, a biljke pod vašom kapom jednostavno umiru, slijedite ovih nekoliko savjeta. Kako postati plant mom? Relativno lako.

Ljubav prema biljkama

U mom slučaju manija za biljkama traje oduvijek. Bit će da sam ju naslijedila od majke i bake, kojima bi i od odbačene koštice ili sjemenke graha izrasla džungla. Prva selidba u prvi podstanarski stan, prije gotovo deset godina, podrazumijevala je i prvu biljku o kojoj ću se sama brinuti. Ta prva biljka bila je Benjamin. Da, Fikus Benjamin. Biljka kojoj treba listiće tetošiti svilenim perjem, svirati rajske harfe i gugutati na uho. Definitivno nije jedna od onih o kojima bi trebali razmišljati ako ste tek friški u urbanom sobnom vrtlarenju.

Moj Benjamin je poživio čak nekoliko godina, ali je bio toliko očerupan i jadan da je vjerojatno izgubio volju i za ugibanjem. Nemojte uzeti Benjamina ako ste potpuni početnik. Ili uzmite, ali onda budite spremni da se nećete moći na Instagramu u početcima hvaliti bengalskim tigrovima koji izlaze iz vaše džungle.

Biljke svima

Postoje neke biljke koje ne zahtijevaju puno brige, a s kojima ćete naučiti i dobiti filing koji je po meni najvažniji ako se želite, na ovaj ili onaj način baviti biljkama. Taj filing uključuje prepoznavanje potreba vaše biljke. Ni jedna biljka nije ista. Određene vrste zahtijevaju određene uvjete, no kada shvatite da se o svakoj doista morate brinuti ponaosob, shvatit ćete jeste li zapravo za to ili ne. Ako vam je to samo lijepo i želite imati džunglu, pa vam još treba malo da se odlučite krenite s ovim biljkama.

Sanseverija

Prekrasna biljka na koju možete zaboraviti, a uz minimalno brige i zalijevanje jednom u tri tjedna rast će kao luda. Ako ju stavite na sunce – može, ako je u sjeni – neće se buniti.

Zamija

Ne treba joj svjetlost, ne voli puno zalijevanja – dovoljno je jednom u tri tjedna, voli da ju se ostavi na miru.

Zlatni puzavac

Zaliti kada se zemlja osuši, idealno da ima indirektne sunčeve svjetlosti, lako se razmnožava.

Filodendron

Kao i puzavac, zalijevajte kada se zemlja potpuno osuši, a ako joj omogućite, sjajno će padati s vitrina ili komoda.

Fikus gumijevac

Voli svijetlo, ali ne direktno, pazite da mu je zemlja uvijek vlažna, ali ne previše kako ne bi došlo do truljenja korijena.

Ako ste se već malo zalaufali

Kada ste uspješno na životu uspjeli održati neke od ovih biljaka, možete razmisliti o uzimanju drugih biljaka na skrb. Prije uzimanja svake dobro razmislite o ovim stvarima:

  • Gdje ćete biljke držati (količina svjetlosti)
  • Jeste li ih spremni zalijevati svaki dan ili bi ih ponekad malo i zaboravili
  • Svaku biljku prije kupovine trebate pregledati za slučaj da ne nose sa sobom uši
  • Novu biljku odvojiti na minimalno tri tjedna od ostalih da im ne prenese zarazu
  • Razmislite o različitom tlu za različite biljke
  • Teglice prije svega moraju biti praktične pa tek onda lijepe
  • Jeste li spremni na vlaženje, ako birate biljke koje to zahtijevaju

Iako se na prvu možda čini komplicirano, u suštini kad se naviknete, ako vam se to doista sviđa sve ide samo od sebe. Kao i u svemu u životu, ne treba odustati nego ustrajati i pokušavati. Ako imate bilo kakva pitanja, nedoumice, savjete ili se samo želite našaliti sa mnom javite se.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *